Programma

Vrijdag 6 juni 2025 in Kasteel Groeneveld in Baarn

Een hele dag vol inhoud, inspiratie en verbinding met vakgenoten!

Hoe gaat de dag eruit zien

  • Start je dag goed
    Vanaf 9:15 uur ben je welkom om rustig aan te komen.
  • Prikkelende opening
    Om 9:45 uur openen we de dag en het thema, met Martijn Vroemen als interviewer.
  • Drie workshoprondes
    Van 10:45 tot 16:05 uur dompel je je onder in verdieping en nieuwe inzichten.
  • Ruimte voor verbinding 
    Tijdens de lunch, pauzes en borrel is er volop tijd om ervaringen te delen en elkaar te ontmoeten.
  • Gezamenlijke afsluiting
    Om 16:15 uur ronden we de dag samen af met een reflectiemoment.
  • Borrel 
    Van 16.30 tot 17:30 uur praten we na onder het genot van een hapje en een drankje.
Daarna ga je naar huis met frisse ideeën, nieuwe contacten en een flinke dosis inspiratie!

Workshops

Blootgeven

Je zou kunnen stellen dat teamcoaching in essentie tot doel heeft dat teamleden leren om de bestaande verschillen te herkennen, erkennen en integreren. Zo kan de samenwerking binnen het team zich ontwikkelen en de noodzakelijke transformatie doorgaan in plaats van samen te blijven werken vanuit een (onbewuste) overleefstand. De beschikbare energie kan hierdoor op de taak gericht worden in plaats van dat deze energie verloren gaat aan onderling gedoe. Een grote winst.

Dit is vaak een spannend proces, waarin iedereen tevoorschijn heeft te komen om de verschillen op tafel te krijgen. Om zo’n proces te kunnen begeleiden, is het als teamcoach van belang dit voor te leven. Wat neem jij waar als coach? In jouzelf en bij de ander. En ben je bereid jezelf bloot te geven en in te zetten terwijl je voelt dat het spannend is, ook voor jouzelf? Anders gezegd: ben jij in staat te werken op de grens?

Niet stoppen voordat de grens bereikt is en niet doorgaan tot je over de grens heen bent. Waar ligt jouw potentie als begeleider op dit vlak?

De kracht van het verschil

In deze workshop onderzoeken we polariserende situaties binnen teams en leren we hoe echte verhalen kunnen helpen om verbinding te herstellen. Waar ligt jouw eigen weerstand? Welke thema’s schuren en leiden in het hier en nu tot polarisatie? Door inzicht te krijgen in je eigen verhaal, leer je beter luisteren naar dat van een ander.

Je krijgt een korte introductie op de diversiteitskaarten en je ervaart hoe je deze in kunt zetten als instrument in gesprekken.

Rake interventies bij polarisatie in teams

In deze workshop neem ik je mee in mijn top 3 meest succesvolle interventies bij teams in deze dynamiek. Waarom werkten ze zo goed? Wat was mijn denkproces bij het ontwerpen ervan? Je krijgt niet alleen inspiratie, maar ook een blik onder de motorkap van het vak. Daarna gaan we aan de slag met jullie eigen casussen. Welke patronen zie je? Welke vragen helpen om de situatie scherp te krijgen? En welke interventie kan hier het verschil maken?

Een sessie vol directe toepasbaarheid, rake vragen en interventies die écht impact maken. Doe je mee?

De kunst van schuren en verduren

In een wereld waar meningsverschillen steeds vaker en sneller leiden tot polarisatie, is het vermogen om meerdere perspectieven tegelijk (uit) te houden en spanning te verdragen een onmisbare vaardigheid. Op momenten dat een gesprek ongemak of discomfort oplevert, verliezen we vaak onze nieuwsgierigheid en sluiten we ons af voor het perspectief van de ander. Ons vermogen om te onderzoeken komt in de knel.

In deze interactieve workshop krijg je een krachtig model aangereikt dat helpt bij het voeren van schurende, explorerende gesprekken. Je leert hierdoor eerder signaleren wanneer een gespreksruimte zich opent of juist sluit, zowel bij jezelf als in een groep. Daarnaast ga je op een systemische manier aan de slag met zelfregulering, zodat je ook in ongemakkelijke gesprekken kalm en onderzoekend kunt blijven.

Deep Democracy: Moedige dialogen in dynamische teams

De polarisatie in de wereld resoneert in teams. Verschillen in generatie, cultuur, en communicatiestijl worden scherper gevoeld. Direct versus indirect communiceren, extravert versus introvert, Gen Z versus de oudere generatie – het zijn geen losse spanningen, maar dynamieken die de samenwerking beïnvloeden.

Hoe zorg je ervoor dat deze verschillen niet leiden tot verwijdering, maar juist tot sterke, gedragen besluiten? In deze workshop leer je een krachtige Deep Democracy gesprekmethode voor bilaterale conflicten en meningsverschillen. Je ontdekt hoe je tegenstellingen in de onderstroom zichtbaar en hanteerbaar maakt en oefent met moedige dialogen. Je leert hoe je in vier stappen een gesprek leidt naar concrete werkafspraken, zonder te polderen of het conflict te vermijden.

Je lichaam als tool bij polariserende teamdynamieken

Als teamcoach ben jij degene die richting geeft, het overzicht bewaakt en ruimte houdt voor wat er speelt – zowel zichtbaar als onzichtbaar. Maar wat doe je als polarisatie het team vastzet? Hoe blijf jij dan stevig staan in de spanning, zonder jezelf te verliezen?

In deze workshop ontdek je hoe jouw lichaam reageert op stress, wat dat doet met je gedrag en communicatie, en hoe kun je daar bewust invloed op uitoefenen? Je leert wat fysiek stevig staan écht betekent, hoe het voelt als je uit balans raakt en hoe je je weer herpakt. We onderzoeken hoe jij, en de mensen met wie je werkt, vanuit verschillende perspectieven naar vraagstukken kijken. Hoe je lichaam informatie geeft over wat er speelt. En hoe je je fysiek kunt afstemmen op anderen – juist als het spannend wordt.

Na deze workshop:

  • Sta je steviger in stressvolle situaties
  • Weet je hoe je houding stress en communicatie beïnvloedt – en hoe je dit kunt inzetten
  • Ben je je bewuster van de perspectieven van anderen
  • Kun je flexibeler omgaan met uitdagende omstandigheden
  • Weet je hoe je je eigen staat van zijn beïnvloedt – en daarmee ook je impact in het team

Het team als mini-samenleving

Voor mij is het behalen van doelen, en dat op een prettige manier doen niet ‘genoeg’ meer om van een succesvol team te spreken. Ik zie teams niet alleen als een samenwerking, maar ook als een (kleine) samenleving. In die ‘samenleving’ richt ik mij op drie kernwaarden, die in teams- én in de gehele maatschappij van levensbelang zijn. Dat zijn: Vrijmoedig Spreken, Verschil Zoeken en Zelfredzaamheid. Gezien het thema van de Boosterdag zal ik tijdens de workshop inzoomen op de tweede.

Iedereen weet dat een divers team betere kansen heeft om uitzonderlijk resultaat te krijgen. Maar wat is diversiteit eigenlijk? En hoe ga je met verschillen om? En wat doe je met de grenzen, en de randen waar het schuurt? Om dat te begrijpen zal ik de Tolerantie Paradox inbrengen. Omgaan met verschil gaat namelijk niet alleen over nieuwsgierig zijn en elkaar opzoeken, maar ook over op het juiste moment grenzen trekken. In maatschappij lijkt het alsof we daarin de weg kwijt zijn. Misschien kunnen we in het team als mini-samenleving met elkaar (opnieuw) leren hoe het wél kan.

In deze podcast vertel ik mijn verhaal hierover.

Schrijven wat gehoord wil worden

De eerste neiging in groepen is vaak: praten. Terwijl er zoveel te ontdekken valt als je even niet spreekt. In deze workshop ervaar je de kracht van rust en stilte. Geen woorden naar buiten, maar aandacht naar binnen. Je luistert alleen naar jezelf. En dat brengt ruimte.

We starten met stilte. Zodat jij jezelf beter kunt horen. Vanuit die stilte ga je flowschrijven: schrijven zonder na te denken of te corrigeren. Alles mag er zijn. Je schrijft wat er opkomt, precies zoals het komt. Wat zijn jouw gedachten en gevoelens rondom teamcoaching in een polariserende context? Welke innerlijke polariteiten kom je daarin tegen?

Door vervolgens – in alle rust – je inzichten te delen met anderen, verdiept je zelfinzicht zich nog verder. Deze workshop brengt vertraging, verstilling en waardevolle reflectie. Een ankerpunt op een dag vol beweging.

Van kracht naar klus

Je hebt prachtige opleidingen gedaan, de klussen die je krijgt doe je met verve en je bent van waarde voor de teams die je begeleidt.

Toch zit je agenda niet vol of krijg je minder energie van de opdrachten die je doet. Hoe kom je aan opdrachten die écht bij jou passen? Hoe blijf je in dit proces trouw aan jezelf én voeg je maximale waarde toe?

Je hoort mijn persoonlijke verhaal over het werken in dit spanningsveld, inclusief de lessen en inzichten die ik onderweg opdeed. Ik ontdekte en ontwikkelde mijn succesrecept. En in deze booster ontdek jij die van jou. 

★ Welke unieke kracht kan je (nog beter) benutten bij het verkrijgen van opdrachten die echt goed bij je passen? 

★ Hoe kun je, juist door vast te houden aan jouw waarden en missie, meer impact maken in de teams en organisaties die je begeleidt?

We werken toe naar één concrete dappere stap: iets dat jij de komende tijd anders gaat doen. Iets wat écht past bij wie jij bent en wat jij wilt brengen in jouw opdrachten. Zodat jij jouw kracht kunt omzetten in je volgende klus!

Tickets

Boosterdag voor Teamcoaches

6 juni 2025, Kasteel Groeneveld in Baarn

Prijs: 550,- excl. BTW.