Harry Sonnenschein
Kampvuur verbindt generaties
In deze workshop ga je een beproefde kampVUURgesprek methode ervaren. We gaan letterlijk VUUR maken, socratisch in gesprek met een vleugje systemisch werk. Je gaat ervaren wat de impact is van een VUUR als teamcoach-interventie, je krijgt “ondertiteling” bij de werkvormen én inspiratie om letterlijk en figuurlijk je eigen VUUR meer in te zetten als (team)coach.
Het verhaal van het VUUR hoort bij de kern van wie we zijn (al generaties lang). Kijk even onder het oppervlak van de geschiedenis van menselijke inspanningen en er is een goede kans dat je op de bodem een smeulend VUUR vindt. Het controleren van VUUR was een belangrijke stap in de ontwikkeling van de moderne mens. Een VUUR bood warmte en veiligheid. Het hield de wilde dieren op afstand. Een VUUR zorgde er ook voor dat mensen zich socialer moesten gaan gedragen. Er was nl. niet eindeloos veel ruimte rond het VUUR. Mensen bleven langer wakker en gingen elkaar verhalen vertellen.
Anno nu, in een wereld vol verwarrende technologie en razendsnelle veranderingen geeft het stoken van een VUURTJE je een gevoel van tastbare, praktische bekwaamheid. Voor veel mensen komt bij een VUUR zitten en in de vlammen staren nog het dichtst in de buurt van een meditatie.
Een laaiend VUUR neemt onze zintuigen volledig in beslag en die rustgevende concentratie laat de dagelijkse zorgen verdwijnen, verzacht onze angsten en brengt ons bij elkaar. Het is een onbewuste reactie, een ingebedde herinnering aan lang vervlogen tijden, toen een VUUR warmte, bescherming en, bovenal, samenzijn betekende. Duizenden jaren (generaties lang) was het aanleggen en brandend houden van een VUUR het belangrijkste middel ter bevordering van de sociale cohesie. Met andere woorden, het is een evolutionair gegeven dat we ervan genieten rond het VUUR te zitten.
Wat is een kampVUURgesprek?
Een kampVUURgesprek is een transformationeel gesprek, een ontmoeting van mens tot mens, over een vraag(stuk) dat er toe doet, waarin dat wat gezegd moet worden ook gezegd kan worden. Het is een ontmoeting met critical friends waar men vertrouwen in heeft, die kritische vragen stellen, mee stil zijn, uitdagen om kwesties vanuit meerdere perspectieven te bezien en advies geven (pas op het einde). Een critical friend is iemand waar je mee overeen komt dat hij in de ontmoeting eerlijk, maar constructief is en spreekt over zwakheden, problemen en emotioneel beladen onderwerpen. Dit vraagt zowel betrokkenheid als enige afstand (liefdevolle distantie) en een gesprekshouding en -technieken waarmee de ander zich geholpen voelt. Als critical friend ben je ‘aanwezig’. Let op: deze workshop is buiten en aan een vuur, dus handig om hoer in kledingkeuze rekening mee te houden.
“Tijdens een kampVUURgesprek stel je vragen waarvan je het antwoord niet weet en bouw je een relatie op, op basis van nieuwsgierigheid en belangstelling voor de ander.”
Vrij vertaald naar: ‘Bescheiden vragen’ van Edgar H. Schein
Over Harry
Ik ben Harry Sonnenschein (1976): natuurmens, familieman, vakidioot en specialist in veranderen. Ontdekker, verbinder, speels, open, maatschappelijk betrokken, tekenaar en beelddenker. Persoonlijke contacten en ontmoetingen laten mijn hart stromen. Ik geloof in de kracht van het goede gesprek. In het dagelijks leven wil ik de mooie dingen zien. Het leven vieren en genieten van de kleine dingen.
Persoonlijk leiderschap en persoonlijke ontwikkeling zijn terugkerende onderwerpen in mijn leven. Ik verdiep mij al sinds mijn jeugd in zelfkennis- en psychologieboeken. In 2004 heeft dit zelfs – in samenwerking met Wouter Hart – geleid tot de publicatie van mijn eigen boek ‘Leiders van vandaag – lessen voor morgen’.
Leiders en organisaties in de zorg ondersteunen in het realiseren van hun veranderopgaven, dát is wat ik dagelijks doe.